duurzame sieraden

Waarom duurzame sieraden kopen?

Wie is er nou niet gek op mooie sieraden? Sommige mensen kunnen er geen genoeg van krijgen en beschikken over een overvol sieradenkistje. Het is dan ook wel heel leuk om jouw sieraden met iedere outfit te combineren. Maar weet je ook waar de sieraden van gemaakt worden en of deze duurzaam zijn? Het antwoord is vaak nee. Maar waarom eigenlijk? Je besteedt wel aandacht aan de aanschaf van duurzame onderkleding, meubels en andere veelgebruikte spullen, maar bij sieraden maakt het plotseling niks uit. Hoog tijd om daar verandering in te brengen! Duurzame sieraden kopen is namelijk heel belangrijk. Waarom? Dat leggen we uit in dit artikel.

Een goed gevoel

De meeste mensen kopen sieraden omdat ze zich zonder niet compleet voelen. Een sieraad is de perfecte toevoeging voor iedere outfit. Daarnaast voelt het fijn om jezelf te trakteren op een nieuw sieraad of een sieraad bij een ander cadeau te doen. Dit fijne gevoel wordt alleen maar versterkt als je weet dat dit sieraad op een duurzame manier is verkregen. Toch blijkt er veel mis te zijn in de huidige sieradenindustrie.

Zo wordt het goud van veel sieraden in de grootschalige mijnbouw gedolven. Deze manier van goud winnen kan enorm belastend zijn voor het milieu. Als er complicaties optreden zijn de gevolgen voor het milieu ongekend. Dan hebben we het nog niet eens gehad over de gezondheid van de medewerkers in de mijnbouw. Voel jij je nog steeds zo goed over een pas gekochte sieraad als deze op die manier geproduceerd is? Waarschijnlijk niet.

Duurzame keuze

Als je kiest voor een duurzaam verkregen sieraad, kies je voor een betere wereld. Het lijkt misschien vreemd om te denken dat jouw bijdrage verschil kan maken, maar dit kan wel degelijk. Denk niet dat het niks uitmaakt als jouw sieraad duurzaam is. Er hoeft slechts één iemand overstag te gaan en de rest zal volgen. Hoe minder milieuonvriendelijke producten verkocht worden, des te groter de kans dat de productieprocessen kritisch bekeken gaan worden. Als de vraag minder wordt, zullen ze er immers alles aan moeten doen om sieraden te verkopen. Hier past een duurzaam productieproces bij.

Wat bedoelen we met duurzame sieraden?

Maar hoe kan je duurzame sieraden herkennen? Wat verstaan we hier überhaupt onder? Over het algemeen spreken we over duurzame sieraden als de materialen op een milieuvriendelijke manier verkregen zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan gerecycled goud of zilver. Steeds meer juweliers beschikken over dit alternatief. Bovendien zie je het er niet vanaf als er gerecycled goud of zilver gebruikt wordt, de uitstraling van jouw sieraad blijft hetzelfde. Ondertussen worden er wel minder grondstoffen verbruikt en zal de noodzaak voor het delven van goud afnemen. Als meer mensen gebruik zouden maken van gerecyclede materialen, zal deze wereld direct een stuk mooier worden. Een duurzame keuze geeft niet alleen een goed gevoel, maar doet ook niet af aan de uitstraling van het sieraad. Waarom zou je kiezen voor een alternatief als duurzaam net zo mooi is? Bovendien bespaar je ook nog eens geld door voor gerecycled materiaal te kiezen. Goed voor je portemonnee en goed voor het milieu. Wat wil je nog meer?

Post Author: admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *